Republika Srpska

Аранжман са ММФ: Кантони касне са извјештајима

САРАЈЕВО - Уколико неки од кантона у Федерацији БиХ до краја августа не доставе извјештај о предузетим мјерама из писма намјере Међународног монетарног фонда, могло би доћи у питање провођење цјелокупног кредита од 1,2 милијарде евра који је предвиђен стендбај аранжаманом БиХ и ММФ.


Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да Унско-сански, Босанско-подрињски и Херцеговачко-неретвански кантон још нису доставили извјешатај о предузетим активностима на испуњавању услова, првенствено ребалансима буџета и мјерама штедње.

Према његовим ријечима, кантон који не испуни обавезе из стендбај аранжмана са ММФ-ом неће добити новац од прве транше кредита.

"То је од почетка свима требало да буде јасно, јер је писмо намјере обавезујуће за све. У овом тренутку не могу рећи јесу ли кантони испунили обавезе, јер су провјере још у току, али начелно, без испуњавања услова нема новца", рекао је Беванда.

Он је нагласио да се информације које стижу из кантона шаљу аналитичарима из ММФ-а, те да ће се тек онада знати ко је испунио обавезе.

Прва провјера испуњавања услова биће у новембру, мада постоји могућност да већ у септембру мања мисија ММФ-а стигне у БиХ како би провјерила ситуацију, речено је из ове финансијске институције.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog