Svijet

''Aмазон'', ''Мајкрософт'' и ''Јаху'' против ''Гугл'' библиотеке

ЛОНДОН - Технолошки гиганти "Амазон", "Мајкрософт" и "Јаху" удружиће снаге да би се супротставили покушају "Гугла" да направи највећу свјетску виртуелну библиотеку.


Три компаније формирале су Савез за отворену књигу и противе се правном рјешењеу по коме је "Гугл" главни извор многих радова објављених на интернету, преноси Би-Би-Си.

"Гугл покушава да монополизује библиотекарски систем", изјавио је Брустер Кале, из компаније "Интернет архив", која ће дати техничку подршку пројекту.

"Гугл" је 2008. године постигао споразум са издавачима и ауторима о рјешавању двије тужбе које су теретиле компанију за кршење ауторских права и неодобрено скенирање књига.

Интернетски гигант пристао је да плати 125 милиона долара за добијање права да формира Регистар права на књиге, у коме аутори и издавачи могу да региструју своје радове и добију надокнаду.

Аутори и издавачи добили би 70 одсто од продаје ових књига, а "Гугл" би задржао 30 одсто.

"Гугл" би такође добио и право да дигитализује радове за које су ауторска права непозната. Овакве књиге чине 50 до 70 одсто издања објављених послије 1923. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog