Politika

Инцко вратио Калинића у живот

САРАЈЕВО- Високи међународни представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко укинуо је санкције Драгану Калинићу, Сав Крунићу, Јову Космајцу и Немањи Васићу, који су смијењени прије пет година уз образложење да су опструисали спровођење мира у БиХ, саопштено је из Канцеларије високог представника у Сарајеву.


Калинић, Крунић, Космајац и Васић су у јуну 2004. године, одлуком тадашњег високог представника Педија Ешдауна, смијењени са функција које су обављали, као и са функција у политичким странкама.

Калинић је био предсједник парламента Српске и предсједник Српске демократске странке, Крунић је обављао функцију директора Шума, Космајац директора Фонда пензионо- инвалидског осигурања, а Васић је био директор Путева РС. У то вријеме је смењено 59 функционера, углавном из СДС.

„Ова одлука је дио процеса који је покренуо високи представник у марту 2005. године. Укидање санкција не утиче на било који судски поступак који се против ових лица евентуално води, нити укидање забране доводи у питање валидност првобитне одлуке", каже се у саопштењу и додаје да се овом одлуком наведени појединци не враћају на функције на којима су се налазили у време када су смијењени.

У саопштењу се подсјећа да од када је процес ревидирања започео, санкције су укинуте у 52 појединачна случаја.

„Смјена некооперативних званичника са јавних функција је ванредна мјера која је била потребна како би се елиминисале главне политичке и институционалне препреке за имплементацију Дејтонског мировног споразума", каже се у саопштењу и додаје да се показало да је ова стратегија дјеловала.

У саопштењу се истиче да високи представник неће оклијевати да смијени ове или било које друге појединце за које се установи да опструишу имплементацију Дејтонског мировног споразума, нарочито сарадњу у погледу питања везаних за Хашки трибунал, или да пружају помоћ лицима оптуженим за ратне злочине.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog