Politika

Јеремић зове Хрвате на скуп покрета несврстаних

ЗАГРЕБ - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић упутио је хрватском колеги Гордану Јандроковићу приједлог да Хрватска са Србијом и осталим земљама бивше Југославије учествује у организацији скупа Покрета несврстаних.


Скуп би био организован поводом 50. годишњице оснивања тог покрета, а одржао би се 2011. године у Београду, гдје је била и прва конференција Покрета несврстаних 1961. године.

Јеремић у писму Јандроковићу наводи да је ријеч "о посебно важном јубилеју за Покрет несврстаних чији је један од оснивача и најактивнијих чланова била управо бивша Југославија", преносе хрватски медији.

"Србија, која је тренутно посматрач у Покрету, била би почашћена да буде домаћин и да заједно са другим државама сукцесорима бивше Југославије организује тај скуп. Он би требало да обиљежи један значајан део наше заједничке историје у функцији даље афирмације и добробити сваког од нас", истиче се у приједлогу министра Јеремића.

У Београду очекују да ће добити подршку Египта, као земље предсједавајуће Покретом несврстаних, те да ће египатски предсједник Хосни Мубарак бити покровитељ свечаности.

У хрватском МИП-у кажу да још анализирају Јеремићев приједлог и након тога ће одговорити Србији.

Из Кабинета предсједника Хрватске Стјепана Месића поручују да приједлог треба свакако прихватити јер би "било апсурдно да се Београд промовише као једини насљедник бивше Југославије у тако важном покрету".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog