Društvo

Знаци толеранције: Ко шара саобраћајне знаке

БАЊА ЛУКА - Највише оштећених саобраћајних знакова с натписима на латиници и ћирилици у Федерацији БиХ има на простору општине Чапљина, а у Републици Српској се то дешава у мјестима гдје већином живе Бошњаци, подаци су јавних предузећа "Путеви РС" и "Дирекција цеста ФБиХ".


Директор "Путева РС" Младен Лазендић рекао је да су оштећења саобраћајних знакова са ћириличним натписом у Српској највећа у оним мјестима гдје махом живе Бошњаци.

"Тамо гдје су били постављени само ћирилични натписи на знаковима они су само уништавани, а на оним знаковима гдје су и латинични и ћирилични натписи, шарани су само натписи написани на ћирилици", рекао је Лазендић и додао да је мали број случајева уништавања.

Према његовим ријечима, у Српској постоји велики проблем и у вези са оштећењем знакова на којима пише "Добро дошли у РС", који су најчешће уништавани.

"Грађанима из ФБиХ, не само да смета ћирилица, него и натпис Република Српска. Међутим, нама не смате ниједно псимо", истакао је Лазендић.

Он је рекао да је до сада, према важећим правилнику, постављено око 55 одсто знакова са натписима на оба писма.

"Поступак постављања саобраћајних знакова требало би да буде завршен до марта 2010. године, тако да ћемо ми, највјероватније, и прије тог рока завршити ове послове, односно поставити још 45 одсто знакова на путевима у Српској", казао је Лазендић.

Он је истакао да су на новопостављеним знаковима у Српској прво натписи на ћирилици, па онда на латиници, а у Федерацији је обрнут случај.

Директор "Дирекција цеста ФБиХ" Љубо Правдић рекао је да је уништавање саобраћајних знакова најчешће шарањем спрејем по ћириличним натписима.

"Оштећено је око 80 саобраћајних знакова с натписима на оба писма и сваким даном овај број се повећава. Материјална штета већ прелази 70.000 КМ", нагласио је Правдић.

Он је истакао да цијена израда и постављање знакова зависи од површине табле, која кошта приближно 400 КМ по метру површине знака.

Недавно су у Ливну ћирилични натписи назива мјеста на саобраћајним знацима, избрисани исти дан када су и постављени.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog