Politika

Радојичић: Не може попис без ставке националност

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је данас да је веома важно да се на попису становништва 2011. године изврши и попис према националној, вјерској и језичкој припадности, јер је уставни систем у БиХ базиран на попису становништва и на националним квотама.


"Негирати потребу пописа према националној структури становништва значило би, у ствари, бити у супротности са самим Уставом, јер Устав тражи да имате етнички баланс и квоте које се утврде пописом становништва", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да се за одредбу о попису становништва која предвиђа изјашњавање према националној, вјерској и језичкој припадности залажу све политичке партије из РС, али да је тешко претпоставити како ће та одредба проћи у парламенту БиХ, јер се оваквом рјешењу противе све бошњачке политичке партије.

Предсједник Народне скупштине РС нагласио је да би Закон о попису становништва требало да буде непосредна обавеза БиХ за даље евроатлантске интеграције, јер ће 2011. године и у земљама ЕУ и уопште земљама Европе бити обављен попис.

Савјет министара БиХ утврдио је јуче већином гласова Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године и упутио га у парламентарну процедуру.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је на конференцији за новинаре да није било јединствене подршке овом приједлогу закона, јер су против њега били бошњачки министри који су тражили да се из пописа избрише етничко изјашњавање, језик и национална припадност.

У податке о становништву приликом пописа, уз основне личне податке, биће укључени и држављанство, етничка/национална припадност, матерњи језик, вјероисповијест, инвалидност, информације о запослености, мјесто сталног боравка, подаци у вези са избјегличким или статусом расељених лица, као и питање о томе да ли таква лица имају намјеру да се врате у мјесто одакле су расељена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog