Svijet

Борбе у Јемену, 100 мртвих побуњеника

САНА - Јеменске снаге саопштиле су да је у сукобима на сjеверу земље убијено преко 100 шиитских побуњеника, два дана пошто је влада ове државе позвала на прекид ватре, док побуњеници оспоравају наводе о броју жртава.


Према саопштењу владе, тијела припадају Хути побуњеницима, а убијени, међу којима су и двојица вођа Мохсен Хади ал-Кауд и Салех Јарман, вјероватно су страдали у покушају бјекства од жестоких борби у граду Суфјан, у сјеверозападној провинцији Амран.

Међутим, портпарол побуњеника Мохамед Абд ал-Салам каже да је биланс који наводи влада претјеран, док о смрти двојице вођа није било коментара.

Владине снаге су на сјеверу 11. августа покренуле велику офанзиву, користећи ваздушне нападе, тенкове и артиљерију како би сузбиле побуну Абдула-Малика ал-Хутија, вође побуњеника који су по њему и добили назив.

Америчка амбасада у Сани је издала саопштење у којем се обе стране позивању да се врате споразуму о прекиду ватре од прошле године и да омогуће безбјеност хуманитарних радника и помоћи за кампове за интерно расељена лица.

Фонд УН за децу и омладину (УНИЦЕФ) саопштио је у петак да је своје домове у Јемену, због појачаних сукоба владиних снага и шиитских побуњеника, напустило преко 100.000 људи, међу којима је много дјеце.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog