Svijet

Нетањаху: Израелски војници нису вадили органе палестинцима

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски премијер Бењамин Нетањаху позвао је шведске власти да осуде чланак дневног листа Афтонбладет, у којем се сугерише да су израелски војници били умијешани у продају органа Палестинаца убијених у борбама.


Један представник израелске владе изјавио је да је Нетањаху на сједници кабинета рекао да не очекује да се Влада Шведске извини због тог чланка, али да очекује да заузме став.

„Не тражимо од шведске владе извињење, али тражимо да то осуди", рекао је званичник који је желио да остане анониман.

Таблоид из Стокхолма објавио је, не нудећи доказе, да постоји веза између оптужби за крађу органа од убијених Палестинаца и недавног хапшења у САД једног америчког Јеверејина осумњиченог за илегалну препродају људских органа.

Премијер Нетањаху је, према ријечима званичника, оцијенио да такво писање подсјећа на средњовијековне клевете да Јевреји убијају дјецу да како би узели крв.

Шеф шведске дипломатије Карл Билт већ је одбио позиве Израела да власти Шведске званично осуде чланак.

Израелски министар финансија Јувал Штајниц упозорио је да би Израел, ако Шведска настави да одбија да осуди писање Афтонбладета, могао да откаже Билтову појсету заказану за наредни мјесец.

„Ко се не дистанцира од тако крвавих клевета могао би да не буде добродошао гост у Израелу у овом тренутку", рекао је Штајниц, додајући да „држава Израел, држава јеврејског народа, не може да игнорише изразе антисемитизма и модерно рециклирање средњовијековног антисемитизма".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog