Svijet

Атина: Евакуација предграђа због пожара

АТИНА - Грчке власти почеле су евакуацију становништва атинског предграђа Агис Стефанос, удаљеног 25 километара од центра Атине, којег је захватила ватрена стихија.


Грчки медији су јавили да су општински званичници дали инструкције грађанима Агис Стефаноса, којих има око 10 000, да напусте своје домове због ватрене стихије.

Ово је друго евакуисано предграђе Атине због пожара, након што су данас евакуисани становници Пантелија, удаљеног 15 километара сјеверно од грчког главног града.

Ватрена стихија захватила је 30-километарски фронт сјевероисточно од Атине, а у гашењу учествују ватрогасци, војници и полицајци.

Поред грчких авиона и хеликоптера, у гашење пожара укључили су се аустријски и руски авиони, а очекују се и летјелице из Француске, Италије и са Кипра.

"Дува јак ветар, који стално мијења правац јачајући пожаре", изјавио је потпрарол ватрогасне бригаде, која се већ трећи дан бори са ватреном стихијом.

У сјеверном предграђу Атине ситуација је дјелимично хаотична, ватрогасне екипе практично су ангажоване на спашавању људских живота, а више људи је смјештено у болницама због проблема са дисањем, јавио је грчки државни радио.

Грчки премијер Костас Караманслис обишао је из ваздуха мјеста захваћена пожаром, оцијенивши да су ватрогасци суочени са тешким околностима и да је приоритет заштита људи и њихове имовине.

Грчки предсједник Каролос Папуљас прекинуо је љетовање на Јањини и због пожара се вратио у Атину, док је
фудбалска федерација ове земље, због пожара на полуострву Атика, одложила два сусрета грчког шампионата - мечеве Панионис - ПАОК и АЕК - Олимпиакос.

У Грчкој су у посљедња 24 часа избила 83 шумска пожара, а пожари бјесне, како на острвима, тако и на континенталном дијелу земље. У Атини је пожар избио у петак, надомак села Граматикос, сјевероисточно од престонице.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog