Svijet

И Американци имају проблема са пописом становништва

ВАШИНГТОН - Попис становништва у САД, који се проводи сваких десет година, биће одржан наредне године, а већ сада се расправља о томе како пописати сво становништво у свих 50 савезних држава, граду Вашингтону и америчким територијама - Порторику и острвима у Пацифику.


Глас Америке наводи да је једна од контроверзи питање пребројавања мањина и илегалних имиграната, које је тешко пронаћи, а вјероватно нису убројани у 307.109.571 становника САД, односно њих 307.109.583, јер се број становника повећава за 10 особа сваких неколико секунди, а са друге стране неки од раније пребројаних у тих пар секунди премину.

Једна од контроверзи је и питање ко иде на терен да пописује становништво - конзервативци приговарају да локални активисти, који су најчешће врло либерални, добију већину ових послова.

Најновија контроверза избила је око саме Канцеларије за попис становништва, јер је она дио Министарства трговине, које је "продужетак" актуелне америчке администрације, па би многи жељели да постане независна и без утицаја било које политичке странке.

Када је ријеч о самом пребројавању, циљ је да се тачно преброје све особе, свих година, раса и држављанстава које живе у свих 50 америчких савезних држава, те граду Вашингтону и на америчким територијима - Порторику и острвима у Пацифику.

Канцеларија за попис становништва прво поштом шаље упитнике сваком домаћинству, а потом још један пут, уколико на њих нико не одговори. Уколико испуњени формулар и даље није стигао назад Канцеларији, онда неко одлази у то домаћинство како би обавио посао.

Наравно, амерички бескућници немају куће, па се и не могу убројати у попис становништва, што представља још једну контроверзу када је ријеч о тачности података добијених пописом становништва, наводи Глас Америке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog