Republika Srpska

Oпоравак тржишта капитала у РС-ни брз, ни једноставан

БАЊА ЛУКА - Предсједник Комисије за хартије од вриједности Републике Српске Миодраг Јандрић оцијенио је да опоравак тржишта капитала Српске неће бити ни брз ни једноставан, имајући у виду чињеницу да је то тржиште у настајању, осјетљиво на промјене у пословном окружењу.


"При настанку кризе, инвеститори новац прво повлаче са тржишта капитала, а нарочито са мањих, неразвијених, те тржишта у настајању. У оваквим случајевима и очекивани пад цијена већи је у односу на развијена тржишта, што се у претходном периоду и догодило. Зато је питање опоравка и развоја финансијског и унутар њега тржишта капитала од стратешког значаја за развој националне привреде", рекао је Јандрић.

Он је оцијенио да је основна карактеристика тржишта капитала у овој години веома низак промет на Бањолучкој берзи, посебно акцијама, а да је позитивна појава повећање обима трговања државним обвезницама емитованим по основу старе девизне штедње, обавеза добављачима и измирења ратне штете.

"Међутим, укупан промет недовољан је за опстанак институција тржишта капитала, па је потребније него икад предузети одговорајуће мјере да би се постојеће стање превазишло", рекао је Јандрић.

Говорећи о развоју тржишта капитала, Јандрић је истакао да је у наредном периоду потребно радити на развоју корпоративног управљања у предузећима, односно обезбјеђивању што боље заштите права инвеститора, што је предуслов за остајање постојећих и долазак нових инвеститиора на тржишту капитала Српске.

"Само развијено национално тржиште капитала нуди доступне и јефтине ресурсе за одржив економски развој", оцијенио је Јандрић, додавши да се расположиви финансијски ресурси грађана, јавних фондова и предузећа могу посредством тржишта капитала ефикасно усмјерити у развој.

Он је додао и да тржиште капитала има посебно важну улогу у будућој реформи пензионог система, која би била унапријед осуђена на пропаст, уколико будући приватни пензиони фондови не буду имали могућност да улажу новац у хартије од вриједности на тржишту капитала РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog