Svijet

Иран почиње да сарађује око спорних нуклеарки

ТЕХЕРАН - Иранско министарство спољних послова саопштило је да ће Техеран наставити да сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА), што би могла бити потврда раније вијести да је Иран, послије годину дана паузе, дозволио приступ ИАЕА нуклеарном реактору чија је изградња у току.


Прошле недеље дипломате при ИАЕА су изјавиле да је Иран дозволио инспекцију реактора Арак, што је Агенција тражила како би провјерила да ли ректор има мирнодопску намјену.

Дипломате су такође навеле да је Иран недавно дозволио појачану контролу постројења за обогаћивање уранијума у Натанзу.

ИАЕА ће званичан извештај о томе објавити ове недеље.

Представник иранског министарства спољних послова Хасан Кашави је рекао новинарима да су све иранске нуклеране активности у складу са захтјевима ИАЕА и Споразумом о непролиферецији нуклераног наоружања.

„Тај тренд ће се наставити и у будућности," напоменуо је он. Портпарол Стејт Дипаремента Јан Кели изјавио је у петак да последњи потези Ирана нису довољни и да Иран мора испунити своје међународне обавезе.

САД, Британија, Француска и Немачка ће, како се очекује, почетком септембра позвати Русију и Кину да размотре нови пакет санкција против Ирана, а као основ за те разговоре треба да послужи управо извештај ИАЕА.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog