Društvo

Влада РС: Разматрање услова за додјелу помоћи медијима

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске разматрала је данас Информацију о критеријумима за додјелу помоћи медијима у РС, према којој је један од критеријума да је медиј регистрован и да се штампа у РС, односно да својим програмом покрива дио или цијелу територију РС.


Влада РС је на данашњој сједници задужила радну групу, на челу са министром саобраћаја и веза РС Недељком Чубриловићем, да током ове седмице обави разговоре са представницима медија који би требало да дају сагласност на Владине критеријуме, како би се потом они вратили Влади на усаглашавање.

Шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић рекла је да утврђени критеријуми предвиђају и да медиј производи дијелом или у потпуности властити програм у складу са техничким и кадровским могућностима и да планира ангажман у властитом програму и са постојећим кадровима до краја 2009. године, што би била основа и за план радне снаге до краја 2010. године, да даје пуни допринос у остваривању права грађана РС на информисање, те да медиј планира пројекте унапређење информисања грађана РС за који ће бити утрошена средства Владе РС.

Према њеним ријечима, један од критеријума јесте и да медиј измирује пореске обавезе, као и обавезе и доприносе према запосленима, с циљем да сачува свако радно мјесто.

"Као доказе да испуњавају ове критеријуме, медији треба да доставе захтјев за додјелу средстава, пуни назив и адресу медија,порески идентификациони број /ПИБ/ и адресу и број рачуна банке, дозволу за емитовање програма, односно рјешење о упису у регистар јавних гласила, програм рада, доказ о територијалној покривености сигналом, односно, мјесту штампања и дистрибуције издања, доказ о гледаности, односно, слушаности програма или тираж и читаност издања у 2009. години", рекла је Сајићева.

Она је додала да медији треба да доставе и потврде о броју стално и хонорарно запослених и потврде из Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања о измирењу обавеза према запосленима, те план радних мјеста до краја 2009. године и у 2010. години, потврду Пореске управе о измиривању обавеза по основу пореза и доприноса, структуру финасирања медија и план утрошка средстава одобрених од Владе РС.

Сајићева је нагласила да је Влада РС једина у региону која намјерава помоћи медијима у очувању радних мјеста у условима економске кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog