Društvo

За злочине у ''Олуји'' криви демобилисани војници?

ХАГ - Хрватски државни тужилац Младен Бајић данас пред Хашким трибуналом, на суђењу хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, није порицао да је са хрватске стране било ратних злочина, наводећи да су већину њих починили демобилисани војници.


Он је рекао да је ријеч о војницима, који су након демобилизације одбили да скину униформу, преносе хрватски медији.

"Велики број људи у то вријеме је носио униформу, или боље речено дијелове униформе, без обзира на свој статус и положај у Хрватској војсци", рекао је Бајић, који је први свједок одбране Готовине након љетње паузе у Трибуналу.

Бајић, који је у вријеме хрватске акције "Олуја" био замјеник војног тужиоца за подручје Сплита, рекао је да команданти нису имали овлаштења да сами проводе истраге, те да су сваки прекршај морали пријавити.

Одбрана Готовине са извођењем свједока завршиће 11. септембра, а након тога, 17. септембра свједоке изводи Маркачева одбрана.

У Хашком трибуналу данас је настављен главни претрес у предмету против хрватских генерала Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача, којима се суди за злочине над Србима у току и послије операције "Олуја", у љето 1995. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog