Društvo

Koпривица: Увести нулту стопу пореза на основне намирнице

САРАЈЕВО - Делегат у Дому народа парламента БиХ Зоран Копривица рекао је да је неопходно увести нулту стопу пореза на додатну вриједност на основне животне намирнице.


Копривица је истакао да највећи број грађана БиХ преживљава у економски веома тешкој позицији, стога иницијатива СНСД за смањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице треба да буде озбиљно размотрена, па ће ова странка употријебити све политичке капацитете да на томе истраје.

''Док замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић тражи повећање стопе ПДВ, ми озбиљно сматрамо да у овој веома тешкој материјалној ситуацији, у којој већи дио грађана није у ситуацији да на основу текућих примања измирује основне животне потребе, уведемо нулту стопу на основне животне намирнице. То је заиста неопходно'', изјавио је Копривица.

Он је рекао да ће у процедурама које слиједе бити употријебљени сви потенцијале да се измијени закон и укине порез на основне животне артикле.

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић рекао је да је пракса већине земаља у ЕУ диференцирана стопа ПДВ, па нема сумње да би у сиромашној земљи попут БиХ требало увести нулту стопу ПДВ на основне животне намирнице.

Приједлог допуна Закона о ПДВ већ ове седмице наћи ће се на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.

Уколико чланови Комисије, а затим и парламентарци подрже приједлог СНСД-а, плаћања пореза, осим основних животних намирница, односно хљеба и житарица, меса, рибе, млијека, јаја, уља, масноће, шећера и чаја, биће ослобођени и лијекови, вјештачко ђубриво, дјечија храна и опрема, школски прибор и рото-папир.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дао је негативно мишљење на приједлог СНСД-а о допуни Закона о ПДВ-у. На наредној сједници Представничког дома парламента БиХ, почетком септембра, посланици ове странке највјероватније ће затражити измјене Закона о УИО БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog