Politika

Вашингтонски Институт за мир о реформи Устава БиХ

БАЊА ЛУКА - Уставна реформа у БиХ није неопходна, закључује вашингтонски Институт за мир у посљедњој анализи о политичкој ситуацији у БиХ.


Ипак, уставне промјене у БиХ, оцијењено је, могу да побољшају систем управљања и владања у земљи и због тога их треба подстицати.

Аутор Џим О'Брајан у анализи наглашава да акценат треба ставити на испуњавање преосталих "пет плус два" услова и циљева потребних за затварање ОХР-а и кандидатуру земље за чланство у Европску унију.

О'Брајан сматра да би ЕУ и СAД требало да се сложе да је процес испуњавања преосталих услова на путу БиХ ка ЕУ неуспјешан и да би то морао да буде политички приоритет у земљи.

У Институту сматрају да међународна заједница у овом тренутку у БиХ настоји да реализује велике иницијативе и да је за њу веома тешко да их проведе у дјело, због чега би требало да Европска унија покрене много мањих, али практичних питања чије рјешавање је неопходно за приближавање БиХ ЕУ.

Истакнуто је да је потребно јасно дефинисати овлашћења Савјета министара БиХ над питањима која се тичу приступања Европској унији.

У анализи се додаје да је потребно омогућити да предсједавајући Савјета министара БиХ има пуну контролу над својим кабинетом, са могућношћу да поставља и смјењује министре.

Наведено је да је потребно умањити улогу колективног Предсједништва БиХ на церемонијални ниво, а све политичке ствари рјешавати искључиво са Савјетом министара.

"Циљ је и да дејтонски Устав земље буде што прије усаглашен са Европским законом о људским правима", став је аналитичара вашингтонског Института за мир.

Он наводи да су политички разговори у оквиру "прудског процеса" осуђени на пропаст, "јер се стиче утисак да постојећа структура система у БиХ користи политичким лидерима".

У анализи Института за мир се такође указује на то да је у БиХ и даље веома присутна национална и етничка подијељеност.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog