Društvo

Потврђена надлежност Суда и Тужилаштва БиХ у предмeту против Ждрала

САРАЈЕВО - Суд БиХ потврдио је надлежност Суда и Тужилаштва БиХ у предмету против Ђорђа Ждрала, којег оптужница терети за убиство начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића - Маузера, сазнаје се незванично из извора у правосуђу БиХ.


Предмет би требало да буде враћен судији за претходни поступак, који ће одлучивати о потврђивању оптужнице.

Одлука о надлежности донесена је након што је Тужилаштво БиХ 20. августа поднијело жалбу на рјешење Суда БиХ од 18. августа којим се Суд прогласио ненадлежним за вођење кривичног поступка у предмету против Ђорђа Ждрала.

У овом рјешењу Суда било је наводено да је за поступање у том предмету као стварно и мјесно надлежан Окружни суд у Бијељини, на основу Закона о судовима у РС.

Ђорђе Ждрале је ухапшен у Њемачкој 17. јануара, на основу Интерполове потјернице коју је Суд БиХ расписао за њим у септембру прошле године због сумње да је планирао и и директно учествовао у убиству Маузера 7. јуна 2000. године у Бијељини.

Правосудним органима БиХ из њемачког затвора у Вајтерштату изручен је 11. фебруара.

Из Суда БиХ раније је речено да даљи притвор Ждралу неће бити разматран док не буде донесена коначна одлука о надлежности за овај предмет.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog