Politika

Eулекс тражи преговоре са Србијом и о царинама

БЕОГРАД - Еулекс је послије преговора о полицијском протоколу са Србијом упутио још један захтјев косовској влади да одобри преговоре са Србијом о царинама, односно у вези са олакшицама везаним за слободну трговину - преноси приштинска штампа.


Мисија ЕУ обратила се Влади Косова са захтјевом да "одобри" разговоре са Србијом у области царина "у име олакшања трговине" - пише косовски дневник "Коха диторе".

Извори тог дневника из Владе Косова наводе да је Еулекс послао захтјев како би обезбиједио одобрење за почетак разговора о проблему који у области царина постоји између Косова и Србије јер, како наводи тај лист, Србија и БиХ крше ЦЕФТА споразум.

Замјеник премијера Косова Хајредин Кучи потврдио је ту информацију и додао да Влада још није размотрила тај захтјев.

"Размотрићемо захтјев и одлучићемо", рекао је Кучи.

Директор косовских царина Наим Хуруглица је рекао да ће Еулексу допустити приступ бази података, али не да би се те информације размијениле са Србијом, те додао да је мисија ЕУ тражила информације потребне за надгледање рада царине.

Портпаролка Еулекса Кристина Херодес није потврдила, али ни негирала те информације.

"Еулекс је размијенио неке техничке информације око криминалних случајева са неким земљама региона, не само са Србијом. Ми, такође, имамо око 400 посматрача на цијелом Косову у органима правде и полиције", рекла је Херодес.

Предсједник Косова Фатмир Сејдиу почео је да шаље сигнале да је Приштина спремна да пристане на протокол о полицијској сарадњи Еулекса и Србије, док је премијер Хашим Тачи увјерен да је питање протокола "мртва ствар" - пише "Зери".

Зери цитира изјаву Сејдиуа да "увијек има мјеста за добар посао".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog