Svijet

Mире се Јерменија и Турска

ЈЕРЕВАН - Јерменија и Турска су објавиле да ће започети „интерне политичке консултације" о нормализацији односа, послије готово 100 година непријатељстава.


У заједничком саопштењу министарстава спољних послова Турске, Јерменије и Швајцарске - као посредника, наведено је да ће се консултације окончати у року шест недјеља и да ће послије тога бити потписана два протокола, јавио је Ројтерс.

Протоколи ће затим бити поднијети парламентима на ратификацију.

Двије земље су у априлу усвојиле „мапу пута" о нормализацији односа, али детаљи о томе нису познати. Поједини дипломати су навели да се предвиђа, између осталог, отварање границе и успостављање дипломатских односа.

Турска је затворила границу са Јерменијом 1993. године у знак солидарности са муслиманским Азербејџаном у коме је избио сукоб око области Нагорно-Карабах, чије сепаратистичке намјере подржава Јерменија.

Односи двије земље су, такође, оптерећени оптужбама Јерменије упућеним Турској (Отоманском царству) за масовно убиство око милион Јермена током Првог свјетског рата, што Анкара не признаје.

Према наводима Јеревана, тада је убијено око 1,5 милиона Јермена, док Анкара тврди да је убијено између 300.000 и 500.000 Јермена, који су углавном умрли од глади и болести у тим тешким временима, истичући да је у грађанском рату изгинуо и велики број Турака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog