Društvo

Сарајево: Конференција о транспарентости правосуђа

САРАЈЕВО - У Сарајеву данас почиње регионална конференција "Транспарентност правосуђа и одговорност медија" на којој ће више од 120 учесника из региона и Хашког трибунала разговарати о транспарентности рада судова и значају правовременог, објективног и поузданог извјештавања о злочинима почињеним у протеклом рату.


Конференцију, која ће трајати до 3. септембра, организују Балканска истраживачка мрежа /БИРН/ и Мисија ОЕБС-а у БиХ.

Циљ овог скупа је превазилажење јаза између правосудних институција, локалних власти и медија у региону, речено је јуче на конференцији за новинаре уочи почетка регионалне конференције.

"Праћењем рада правосудног сектора, Мисија ОЕБС-а у БиХ давно је уочила недостатак повјерења јавности у систем кривичног правосуђа. То повјерење се посебно односи на способност судова да се суоче са огромним бројем предмета који се односе на ратне злочине", рекао је шеф Одсјека за људска права Мисије ОЕБС-а у БиХ Џејмс Радихејвер.

Он сматра да је то неповјерење незаслужено, јер је систем кривичног правосуђа "свима показао да располаже независношћу, непристрасношћу и прилагодљивошћу да се ефикасно суочи са веома сложеним предметима".

Радихејвер је истакао да је неопходно да представници медија и правосудних органа сарађују ради превазилажења проблема политизовања, нарочито предмета против лица оптужених за ратне злочине и корупцију.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић изјавила је да је у Трибуналу, чији рад се приводи крају, у протеклих 15 година већина од 161 оптужених особа процесуирана.

Она је додала да је у току суђење за више од 40 лица, али да се још трага за Ратком Младићем и Гораном Хаџићем.

"Интересовање новинара који прате суђења у Хашком трибуналу је све мање. Чињеница је да постоји простор за побољшање сарадње између судова и медија. Судови могу порадити на повећању своје транспарентности, као и доступности, а медији на својој коректности и објективности при извјештавању", нагласила је Јелачићева.

Руководилац Канцеларије за односе с јавношћу Суда БиХ Мануела Хоџић рекла је да је овај суд направио значајан искорак када је ријеч о транспарентности његовог рада, "у чему предњачи у региону, иако је морао остати у оквирима које налажу закон и правосудна етика".

Уредник агенције БИРН Ниџара Ахметашевић потврдила је новинарима да ће конференција користити знања међународних експерата у области ратних злочина, правних стручњака, али и новинара специјализованих за извјештавање о ратним злочинима.

Конференција "Транспарентност правосуђа и одговорност медија" биће одржана у пословном центру "Унитик".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog