Društvo

РС: Стратегија гасификације готова до 10. септембра

БАЊА ЛУКА - Стратегија гасификације у Републици Српској коју обезбјеђује пројекат "Јужни ток" требало би да буде завршена до 10. септембра, изјавио је директор "Гаспромета" из Пала Миломир Драганић.


Драганић је рекао да се до тада очекује потписивање уговора о правном статусу предузећа "Гаспромет" у којем је "Србијагас" један од највећих акционара.

Он је појаснио је да је ријеч о дефинисању правних односа између два предузећа, као и о уступању имовине "Гаспромета" предузећу "Србијагас".

На састанку са делегацијом "Србијагаса" 24. августа договорени су детаљи уговора, којим се прецизирају услови функционисања предузећа са заједничким учешћем.

Драганић је навео да директор "Србијагаса" Душан Бајатовић није присуствовао састанку, али да су његови сарадници информисали "Гаспромет" о плановима гасификације.

"Јужни ток" отвара нове могућности и перспективе "Гаспромету", каже Драганић и додаје да у овом предузећу "Србијагас" преузима 40 одсто дионица, да је Влада РС власник 30 одсто акција, док мали акционари посједују 30 одсто акција.

Подсјетивши да је "Јужни ток" пројекат будућности којим се трајно рјешава снабдијевања природним гасом у РС, као и у већем дијелу Европе, Драганић је рекао да је прерано давати било какве процјене о томе да ли ће се РС наредне зиме снабдијевати природним гасом, јер се тржиште снабдијева гасом из Русије, који се испоручује преко Украјине.

Бајатовић је раније је најавио да "Србијагас" има бизнис план за гасовод "Сава" који би требало да буде нови правац снабдијевања гасом према РС, али и Федерацији БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog