Politika

Ахтисари дјели још мало лекција Србији

БЕЧ - Бивши фински предсједник и нобеловац Марти Ахтисари оцијенио је да Србе и Албанце са Косова треба подсјетити на то да никада не могу постати чланице Европске уније уколико им не успије миран заједнички живот.


Ахтисари је у интервјуу аустријском дневнику "Пресе" рекао да вјерује да ће земље Балкана наћи свој пут приближавања Европској унији и без надзора међународне заједнице.

"Највиши приоритет мора да буде остваривање економских предуслова за то, што су препознале и Свјетска банка и Међународни монетарни фонд. Надам се да ће услиједити и европске финансијске институције. Шанса се налази у енергетском сектору. Косово би са својим великим капацитетом угља могло да постане важан енергетски извозник", оцијенио је фински дипломата и бивши специјални представник генералног секретара УН за преговоре о статусу Косова.

Ахтисари је рекао да се прије свега морају обезбиједити радна мјеста за младе, јер ће, у супротином, многи од њих кренути путем криминала.

"Наравно, мора да буде настављен посао изградње управе. Када је ријеч о етничким проблемима, Србе и Албанце са Косова треба подсјетити на то да никада не могу постати дио Европске уније уколико им не пође за руком да мирно заједнички живе", истакао је Ахтисари.

Одговарајући на питање о томе да ли признавање Косова треба да буде услов за Србију да уопште буде кандидат за чланство у ЕУ, Ахтисари је рекао да Срби не смију да минирају независност Косова.

Фински дипломата се заузео за пријем Турске у Европску унију и тим поводом ће наредних дана поднијети извјештај.

"Како ћемо имати нормалне односе са исламским друштвом ако не можемо да замислимо то да једној земљи, као што је Турска, отворимо врата за чланство у Европској унији", упитао је фински дипломата.

Он је рекао да чланство Турске у ЕУ не доноси готово никакве ризике, већ предности.

"Турска може да игра важну улогу при новим покушајима рјешавања конфликта на Блиском истоку. Турско друштво се позитивно промијенило, привреда је у порасту. Овим извјештајем желимо прије свега да допринесемо једној реалној дебати. Профитирали смо од сваког пријема, погледајте само примјер Ирске", истакао је Ахтисари.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog