Svijet

Иран припремио приједлог за рјешавање нуклеарне кризе

ТЕХЕРАН - Иран је припремио прерађени приједлог за рјешавање нуклеарне кризе и спреман је за преговоре са свјетским силама, изјавио је данас главни ирански преговарач о нуклеарним питањима Саид Џалили.


Амерички предсједник Барак Обама дао је Ирану рок који истиче у септембру да прихвати понуду шест сила и почне разговоре о трговинским бенефицијама у замјену за обуставу процеса обогаћивања уранијума, или ће се суочити са оштријим санкцијама.

Иран је до сада одбијао захтјеве да обустави активности за које тврди да служе за производњу електричне енергије, а не нуклеарног оружја, као што сумња Запад.

"Иран је припремио преправљени приједлог и спреман је да настави преговоре са свјетским силама", изјавио је Џалили, а преноси иранска државна телевизија.

Њемачка је јуче објавила да ће ове седмице бити домаћин разговора са САД, Кином, Француском, Британијом и Русијом о спорном иранском програму.

Исламска Република раније је објавила да је спремна за "конструктивне" разговоре, али је одбацила захтјеве да прекине обогаћивање уранијума, које може да има цивилну и војну употребу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog