Svijet

Гадафи слави 40 година на власти

ТРИПОЛИ - Либијски лидер Моамер ел Гадафи обиљежио је данас 40. годишњицу државног удара без крвопролића којим је дошао на власт. Прославама су присуствовали афрички, арапски и латиноамерички лидери, али их је Запад највећим дијелом игнорисао.


Церемоније су почеле у поноћ у бившој америчкој војној бази Матега, недалеко од Триполија, двочасовним спектаклом којим је одата почаст Гадафију уз музику, плес и свјетлосни шоу.

Међу Гадафијевим гостима су палестински предсједник Махмуд Абас, афрички лидери који су претходно присуствовали самиту Афричке уније у Либији, предсједник Венецуеле Уго Чавез, његов колега из Доминиканске републике Леонел Фернандез, предсједник Србије Борис Тадић и филипински предсједник Глорија Аројо.

Гадафи ће са званицама током дана посматрати војну параду у којој ће учествовати одреди из афричких, арапских и европских земаља.

Улице Триполија украшене су хиљадама шарених сијалица и стотинама Гадафијевих портрета и плаката.

Гадафи, који је себе једном описао као "лидера свих арапских лидера, краља афричких краљева и имама муслимана", позвао је на прославу многе европске лидере, али они нису дошли.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog