Politika

Taдић почаствован позивом у Либију

БЕОГРАД/ТРИПОЛИ - Предсједник Србије Борис Тадић је рекао да је Србија почаствована што је позвана да учествује на обиљежавању 40. годишњице револуције у Либији.


Тадић, којем је у Триполију приређен свечани дочек, рекао је да ће свечаност бити прилика за унапређење билатералних односа, као и за многе неформалне разговоре уочи Генералне скупштине УН.

"На оваквим сусретима често се много тога уради ефикасније, него у формалним разговорима", рекао је Тадић, подсјетивши да Србија са Либијом има вишедеценијске конкретне односе у области школства, економске сарадње, сарадње у војној индустрији, здравству, угоститељству и другим областима.

Тадић је у изјави за београдске медије навео да чињеница да ће у војној паради у Триполију учествовати и припадници Војске Срвије показује да Либија поштује пријатељство са Београдом и сарадњу у прошлости.

Током боравка у Триполију Тадић ће се састати са либијским вођом Муамером ел Гадафијем, као и са многим другим предсједницима и премијерима делегација које присуствују прослави у главном граду Либије.

На војној паради која ће данас бити организована на централном градском тргу у Триполију учествоваће и вод војника Војске Србије, који су позвани да буду међу онима који предводе ову параду.

Либија обиљежава 40 година револуције, која је на власт довела Моамера ел Гадафија, а прослави у Триполију тим поводом присуствоваће више од 60 државника из цијелог света.

Првог септембра 1969. године, до тада непознати 27-годишњи официр либијске војске, Моамер ел Гадафи, предводио је војни удар којим је са власти свргнут краљ Идрис.

Тада је пуковник Гадафи преузео власт, да би данас био шеф државе са најдужим стажом у Африци и арапским земљама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog