Društvo

Момчило Мандић "има вјеру" у Суд БиХ

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ сматра да је неправоснажна пресуда којом је бивши министар правде Српске Републике БиХ Момчило Мандић ослобођен кривице за ратне злочине на подручју Сарајева и Фоче, донесена на основу "низа неправилности и погрешних закључака".


Мандић и његова одбрана сматрају жалбу Тужилаштва "неразумљивом и емотивном", па су затражили да буде одбијена као неоснована.

"Оптужени је лично својим актима, потписом и вољом учествовао у радњама које му се стављају на терет, те стога чуди закључак првостепеног Судског вијећа да буде ослобођен кривице", рекао је тужилац Бехаија Крњић образлажући жалбу.

Првостепена пресуда изречена је у јулу 2007. године.

Тужилаштво је доказивало да је Мандић предводио напад српских снага на Центар за обуку кадрова МУП Републике БиХ у Сарајеву и да је као министар правде био одговоран за злочине у казнено-поправним институцијама у Сарајеву и Фочи.

Тужилаштво је уложило жалбе ради погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања и битних повреда одредби кривичног поступка, те је затражило од Апелационог вијећа да пресуда буде преиначена или да поступак буде враћен на почетак.

"Чини се да се вјерује више оптуженом, а не жртвама, што постаје пракса пред Судом БиХ", додао је тужилац.

Тужилаштво је истакло да се чини како је првостепено вијеће злоупотријебило принцип "In dubio proreo", који налаже да се у случају постојања сумње донесе ослобађајућа пресуда, те да пресуда "апсолутно не садржи образложења изведених доказа и разлоге првостепеног вијећа".

Мандић је рекао да "у потпуности вјерује Суду БиХ", те да "има вјеру" како ће жалба Тужлаштва бити одбијена.

"Тужилац мене није довео у везу са страдањем несрба. Он је једноставно све побројао и рекао да сам ја као министар правде имао надежност над заробљеницима. Постоји наредба ратног Министарства која наређује да ће надлежност над затвореницима имати војска, а да Министарство правде може само пружати логистичку подршку код размјена", појаснио је Мандић.

Он је додао и да не негира да су се злочини десили над несрпским становништвом Фоче и Сарајева, али да негира да је икада "посјећивао или имао власт над центрима заточења".

Рефик Сердаревић, један од Мандићевих бранилаца, окаректерисао је жалба Тужилаштва као "непримјерено коментарисање првостепене пресуде", додавши да сматра како се њом "настоји остварити притисак на Суд".

Апелационо вијеће ће одлуку о жалби донијети накнадно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog