Svijet

Комонвелт суспендовао чланство Фиџију

ЛОНДОН - Комонвелт је данас саопштио да је суспендовано чланство Фиџија, јер ова земља није у задатом року покренула разговоре за обнову демократије.


"Ово саопштење објављујем са великим жаљењем, јер Комонвелт тај корак мора да предузме", наводи се у саопштењу генералног секретара Комонвелта Камалеша Шарме у којем је објављено да је у Фиџи суспендован из чланства углавном бивших британских колонија.

Раније је суспенодвано присуство представника Фиџија на састанцима Комонвелта. Оштрије санкције значе да Фиџи неће добијати техничку помоћ Комонвелта и да неће учествовати на спортским догађајима ове организације.

У априлу је предсједник Фиџија Рату Џозефа Илоло поново именова лидера пуча генерала Френка Бајнимараму на функцију привременог премијера, два дана након што је суд донио одлуку да је нелегалан пуч извршен 2006. године.

Предсједник Илоло је претходно поништио Устав донесен 1997. године и отпустио је комплетно правосуђе.

Министри земаља чланица Комонвелта саопштили су 31. јула да ће Фиџи у потпуности бити суспендован 1. септембра уколико власти те државе поново не покрену форум састављен од политичких странака како би разговарали о обонови демократије.

Комонвелт је удружење независних суверених земаља широм свијета од којих су већина некадашње чланице британске империје.

Комонвелт је познат и под називима Комонвелт нација, "Британски комонвелт нација и Британски комонвелт.

Удружење је лабавог карактера и чланице, којих тренутно има 53, могу да напусте Комонвелт кад год желе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog