Politika

СНСД: Парвосуђу не требају странци

САРАЈЕВО - Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас ће у Сарајеву, у оквиру расправе о приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о Суду БиХ и Закона о Тужилаштву БиХ, поновити свој став да у раду ових институција не треба да учествују судије и тужиоци странци.


"Остајемо при нашем ставу да све позиције у правосудним институцијама БиХ треба да преузму домаће судије и тужиоци", рекао је посланик СНСД Лазар Продановић, истичући да је то питање суверености једне демократске земље.

Према његовим ријечима, посланици СНСД неће онемогућити да ови закони буду усвојени у првом читању, јер сматрају да их је могуће поправити у амандманској фази.

На данашњој сједници Представничког дома пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о имунитету БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи приступа информацијама.

У првом читању, осим Приједлога закона о измјенама Закона о Суду БиХ и Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ, требало би да се нађу и Приједлог закона о примјени Римског статута Међународног кривичног суда и сарадњи са Међународним кривичним судом, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ.

Посланици ће се изјаснити о негативном извјештају надлежне парламентарне комисије о иницијативи посланика Клуба СНСД за вођење расправе о ефектима законских рјешења којима су пренесене надлежности са ентитета на ниво заједничких органа у БиХ.

Ова иницијатива покренута је након одлуке ОХР о стављању ван снаге закључака Народне скупшитине РС о преносу надлежности са РС на БиХ.

Уколико Представнички дом усвоји негативан извјештај Уставноправне комисије, неће бити вођена расправа о иницијативи, док би одбијање негативног извјештаја значило њено поновно враћање комисији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog