Svijet

Aвганистан: Узгој oпијумског мака у паду

КАБУЛ - Узгајање опијумског мака у Авганистану умањено је ове године за 22 одсто, пошто су послије пада цијена фармери прешли на друге културе, објавиле су данас УН.


У илегалној трговини дрогом учествује око 800 000 Авганистанаца мање него прошле године, наводи се у годишњем извјештају.

Овако повољан резултат остварен је у години у којој је у Авганистану било највише насиља од почетка међународне војне интервенције прије осам година.

Западни званичници кажу да је илегална трговина наркотицима основа за финансирање побуне и корупције, те да угрожава авганистанску државу.

Авганистан је дуго био произвођач око 90 одсто свјетског опијума, супстанце чијом се прерадом добија хероин. У 2007. години оборени су сви рекорди, али је узгајање од тада у паду.

Ове године, за узгајање мака искориштена је површина од 123 000 хектара, а прошле године 157 000 хектара, наводи се у извјештају УН.

Највеће смањење произвоње опијума остварено је у најнестабилнијој провинцији Хелманд, која је у центру војних напора САД и Велике Бритаиније. Узгајање мака овдје је смањено за трећину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog