Društvo

РС: Само четири школе имају запосленог логопеда

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској само четири основне школе имају запосленог логопеда иако се повећава број дјеце са потешкоћама у говору.


Дефектолог-логопед запослен је у основним школама "Васа Чубриловић" у Градишци, "Вук Караџић" у Братунцу, "Ристо Пророковић" у Невесињу и у "Георги Стојков Раковски" у Бањој Луци, од укупно 204 основне школе у Српској.

Стручњаци упозоравају да је логопедска служба слабо развијена и да се приликом уписа у школе у посљедњих неколико година примјећује све већи број дјеце која муцају или имају друге гласовно-говорне поремећаје.

Предсједник Савеза дефектолога РС Гроздан Јанковић истакао је да је на подручју Српске потребан не само већи број логопеда, него и свих осталих стручњака из шест дефектолошких профила.

Он је навео да проблем представља то што се наставницима намеће обавеза да раде са дјецом са одређеним сметњама, а они за то нису стручни.

Законом о основном образовању и васпитању предвиђено је да стручне послове у школи обавља стручна служба коју чине педагог, психолог, социјални радник, дефектолог, логопед и библиотекар, кажу у Министарству просвјете и културе РС.

У Министарству истичу да у РС има око 50 дефектолога који раде као стручни сарадници у школама које имају специјална одјељења.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog