Društvo

Караџић у жалбу жели уврстити и разговор са Карлом Билтом

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Жалбеног вијећа Хашког трибунала да, као додатак његовој жалби на одлуку у вези са споразумом о имунитету, прихвати разговор који је обављен са шведским министром иностраних послова Карлом Билтом.


Захтјев је упућен због противљења Тужилаштва да се материјал прихвати, уз образложење да оптужени "није био довољно марљив, па се Билту није обратио прије 20. марта ове године".

Караџић, међутим, инсистира да до "кашњење није дошло због немара, већ због заузетости министра Билта", наводи се у данас објављеном поднеску.

Одбрана бившег предсједника РС предала је 25. маја поднесак којим се оспорава надлежност Трибунала да против њега води поступак, на основу споразума о имунитету са америчким дипломатом Ричардом Холбруком од јула 1996. године.

Караџић истиче да је Билт, који је у то вријеме био високи представник за БиХ, један од најзначајнијих свједока споразума о имунитету, и тврди да су Холбрук и Билт "били одговорни да испослују његову оставку", уочи првих избора послије потписивања Дејтонског споразума.

Судско вијеће је одбило захтјев за одбацивање оптужнице, сматрајући да оптужени није показао да је Холбрук дјеловао у име Савјета безбједности, нити да је споразум о имунитету обавезујући за Трибунал.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog