Društvo

Касно ли је питати се: Откуд застава Исламске заједнице на Мањачи?

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, генерал Миладин Милојчић, изјавио је данас да очекује да му у року од 30 дана командант Шесте пјешадијске бригаде достави детаљан извјештај о инциденту који се догодио на полигону Мањача у вези са истицањем заставе Исламске заједнице на шатору Оружаних снага БиХ.


"Тако нешто је непримјерено у овом тренутку за Оружане снаге БиХ и за односе унутар Снага. Добио сам 27. августа извјештај о томе и линијом руковођења и командовања наређено је да се та застава скине, што је и учињено у року од пола часа", рекао је Милојчић.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ напоменуо је да је на основу прелиминарног извјештаја обавијестио министра одбране БиХ Селму Цикотића о цјелокупном догађају.

"Пошто се ради о осјетљивом проблему командант Шесте пјешадијске бригаде тражио је разумно вријеме да се проведе детаљан процес утврђивања околности које су довеле до овог проблема. Послије тога, на основу тог извјештаја могу да кажем да ли су се стекли услови за предузимање мјера према одговорним", рекао је Милојчић.

Он је појаснио да у овом тренутку не може да прејудицира које би евентуално мјере могле бити предузете у складу са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ.

"Према закону постоје двије групе прекршаја - лакша повреда војне дисциплине, односно дисциплинске грешке, и тежа повреда дисциплине што је у групи дисциплинских преступа"

"Према закону постоје двије групе прекршаја - лакша повреда војне дисциплине, односно дисциплинске грешке, и тежа повреда дисциплине што је у групи дисциплинских преступа", додао је Милојчић.

Према његовим ријечима, у првој варијанти је предвиђен читав сет мјера од опомене до новчане казне, док у другој групи то иде до раскидање уговора и отпуштања из службе.

"У сваком случају ћу испоштовати законску процедуру у односу на моје потчињене. Сматрам да не треба вршити притисак и управо зато инсистирам да добијем објективан и детаљан извјештај, што очекујем од мојих потчињених команданата у ланцу командовања", додао је Милојчић.

Министар одбране БиХ, Селмо Цикотић, и члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, осудили су јуче инцидент са истицањем заставе Исламске заједнице на Мањачи и оцијенили као непримјерен у Оружаним снагама БиХ.

На војном полигону код Мањаче данима се вијорила вјерска застава Исламске заједнице током пјешадијске обуке коју су крајем прошлог мјесеца изводили припадници јединице Оружаних снага БиХ из Бихаћа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog