Svijet

Без Ирана о судбини Авганистана

Представници великих сила укључених у рјешавање питања Авганистана састали су се данас у Паризу како би дефинисали своје дјеловање након предсједничких избора, чији се резултати очекују док се у земљи и даље оспорава њихова регуларност.


Представници 27 држава и организација, а између осталих и амерички изасалник Ричард Холбрук, учествују на састанку у Министарству иностраних послова, првом састанку овог типа од избора одржаних у Авганистану 20. августа. На састанку није присутан представник Ирана.

Према дјелимичним резултатима, актуелни шеф државе Хамид Карзаи и бивши авганистански министар иностраних послова Абдулах Абдулах прогласили су победу, док се коначни резултати очекују средином септембра, након што Изборна комисија размотри жалбе.

"САД у потпуности поштују изборни процес, не фаворизујући ниједног кандидата", изјавио је јуче Ричард Холбрук

"САД у потпуности поштују изборни процес, не фаворизујући ниједног кандидата", изјавио је јуче Ричард Холбрук који је, према неким изворима, за одржавање другог круга гласања како би се смањила тензија.

Циљ међународне заједнице, која признаје да је било неправилности на свим странама, јесте да се припреми наставак избора и да се зауставе смртоносни напади талибана.

"Морамо спријечити талибане да се врате на власт и не треба попустити на плану безбједности", изјавио је један европски дипломата.

Неколико земаља - Индија, Русија и Кина - и даље су веома опрезне поводом идеје Запада да разговара са "умјереном струјом талибана"

Неколико земаља - Индија, Русија и Кина - и даље су веома опрезне поводом идеје Запада да разговара са "умјереном струјом талибана".

"Француска хоће да се фокусира на помирење и дијалог, евентуално и са борцима који то буду жељели након избора. Оно што желимо јесте да се развије програм економске рехабилитације за оне талибане који су оставили оружје", рекао је за АФП француски представник Тијери Мариани.

За сада међународна заједница мора да покаже јединствено мишљење о најбољем начину да се помогне у обнови земљи уништене вишегодишњим ратом.

"Авганистанци су уморни од међународног присуства и морају да наставе обнову свог суверенитета, да ојачају институције, административне капацитете, те да отворе сеоска подручја и да допринесу економском развоју", рекао је дипломата.

У данашњем нападу бомбаша самоубице испред џамије у источном дијелу Авганистана погинуло је најмање 23 људи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog