Svijet

Koломбајн 2: Британски тинеџери на суду због планирања масакра

ЛОНДОН - Двојица британских тинејџера планирала су убилачки поход на њихову школу у Манчестеру сличан оном који је 1999. године извршен у америчкој средњој школи "Коломбајн", саопштено је данас пред судом у Манчестеру.


Метју Свифт, који сада има 18 година и његов пријатељ Рос Мекнајт /16/ из мјеста Дентон у области Грејтер Манчестер планирали су да у трговачки центар поставе бомбу, а након тога да другом бомбом убију ученике и наставнике у средњој школи "Оденшо".

Адвокат Тужилатва Питер Рајт рекао је пред судом у Манчестеру да су Свифт и Мекнајт планирали напад, замишљали убиства и сагласили се да остваре планове.

Оба оптужена изјаснила су се да се не осјећају кривим према оптужбама за планирање убиства и изазивање експлозија у периоду између 11. новембра 2007. године и 15. марта ове године.

"Планирали су да активирају бомбу, неку врсту импровизоване експлозивне направе у трговачком центру у сјеверном дијелу Манчестера и потом да оду до средње школе `Оденшо` у убилачки поход током којег би, прије самоубиства, ликвидирали наставнике и ученике", рекао је Рајт.

Свифт је некада ишао у средњу школу "Оденшо", коју Мекнајт још похађа.

Рајт је додао да су младићи били опсједнути масакром у "Коломбајн" у америчкој држави Колорадо. У нападу на "Коломбајн" двојица тинејџера убила су 12 ученика и наставника након чега су извршили самоубиство.

Суђење Свифту и Мекнајту и даље траје.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog