Društvo

Шиптари направили парк на мјесту цркве у Ђаковици

ГРАЧАНИЦА - На мјесту српске православне цркве Свете Тројице у Ђаковици, која је међу 34 православне светиње уништена у погрому Срба марта 2004. године власти Косова подигле су парк и затрле трагове о постојању цркве.


Канцеларија за баштину Епархије рашко-призренске упозорила је данас да је тиме учињено велико безакоње, узурпирано је власништво Цркве и промијењена је намјена грађевинског земљишта.

Подизање некадашњег храма у Ђаковици отпочето је 1936. године под покровитељством краљице Марије, са циљем да то буде храм Слободе са спомен костурницом за страдале у ратовима од 1912-1918. године.

Црква је први пут порушена након Другог свјетског рата 1949. године и обновљена крајем прошлог вијека, да би храм Слободе поново био порушен јула 1999. године у великом таласу уништавања српских светиња по уласку међународне мисије на Косово и Метохију.

Остаци порушене светиње у Ђаковици разнети су са локације, а звоници цркве сравњени су са земљом 17. марта 2004. године када је у једном дану извршен погром над 34 српске светиње на Косову и Метохији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog