Politika

Шпирић: Прво три агенције па онда Ахметовић

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да неће прослиједити именовање Садика Ахметовића надлежној парламентарној комисији све док се на заврши именовање директора Дирекције за европске интеграције БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ и Регулаторне агенције за комуникације.


Шпирић је на конференцији за новинаре након данашње сједнице Савјета министара БиХ истакао да би било неозбиљно да се изврши именовање Ахметовића на ову позицију, прије именовања ова три директора и додао да, уколико неко због тога хоће да повуче из ове институције, може то учинити кад год хоће.

"У ове три агенције имамо проблеме, док у Министарству безбједности функционише све добро. Зашто бих пристао на те уцјене, док истовремено примам писма из Брисела у којима ме питају када ће бити именовани ови директори", рекао је Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ с тим у вези пита у каквом су статусу директори агенција, који законски не могу продужити свој мандат, а диспонирају великим финансијским средствима, односно да ли се ту ради о политичким биткама које се бију, или о професионалцима.

Шпирић је позвао све укључене у процес именовања да разговарају са њим и заједнички ријеше ствари, умјесто да се састају бошњачке партије, тобоже да заједнички наступе, што значи да су ушле у предизборну кампању са тезом "хватајмо се брат до брата", што не мисли да ће БиХ довести до успјеха.

Он је истакао да Савјет министара БиХ данас није разматрао Приједлог споразума о осигурању пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, чији је предлагач СДА, јер се не односи на мјеста која су већ завршена конкурсом.

"Немогуће је да ми се нуди споразум сада када су конкурси завршени и уколико је циљ да се оборе конкурси, онда то треба јасно рећи", навео је Шпирић.

Он је додао да нема разлога да се именовања не врше као и до сада, у складу са конкурсима, уз вођење рачуна о националној заспупљености која је избалансирана, за што постоје и информације у Савјету министара БиХ.

Шпирић је истакао да није послушник СНСД, како је то оцијенила СДА, додавши да се СНСД није укључио у ову причу о избору директора.

"Ово је само покушај нормалног подређивања рада и да се обезбиједи атмосфера у Савјету министара", додао је Шпирић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog