Republika Srpska

Све приватизације у Чајавецу незаконите?

БАЊА ЛУКА - Комисија за ревизију приватизације Републике Српске закључила је да постоји сумња да су незаконито спроведене све досадашње приватизације у пословном систему „Чајавец холдинг" Бања Лука, изјавио је предсједник Комисије Борислав Бијелић.


„Комисија је на основу расположиве документације дошла до сазнања да је имовина `Чајавец-холдинга` на подручју Србије, Хрватске и Црне Горе продата незаконито, а посебан проблем је закључивање штетних хипотекарних уговора", рекао је Бијелић.

Поступак ревизије продаје капитала обухватио је 32 предузећа која су пословала у оквиру бившег пословног система „Чајавец" и, према Бијелићевим ријечима, ради се о најтежем и најсложенијем послу који је ова комисија радила до сада.

Почетни биланси стања који су урађени у јуну 1998. године показују да је имовина „Чајавеца" вриједила око милијарду марака, а продата је у поступку приватизације и стечајева за неколико милиона. Већи дио приватизован је купонима старе девизне штедње.

Комисија је Извјештај о ревизији приватизације у „Чајавецу" поднијела надлежним тужилаштвима, полицији, синдикату, Комисији за праћење процеса приватизације у Народној скупштини РС, Инвестиционо-развојној банци РС и Влади РС.

„Чајавец" је прије рата био један од највећих привредних субјеката бивше Југославије. Овај гигант, некада носилац развоја града Бањалуке и цијеле регије, сада броји једва стотињак радника.

Његови објекти у центру града су распродати или под закупом, предузећа приватизована, а велики дио опреме, средстава за производњу, као и архива, покрадени.

"Чајавец" је некада производио од транзистора до високософистициране војне опреме, а 1991. запошљавао је 10.500 радника, од чега више од 2.000 инжењера.

 

Komentari
Twitter
Anketa

U proteklih godinu dana koliko ste puta odgledali neku pozorišnu predstavu?

Rezultati ankete
Blog