Kultura

Украдена дјела Ендија Ворхола

ЛОС АНЂЕЛЕС - Полиција у Лос Анђелесу саопштила је да је украдена умјетничка колекција Ендија Ворхола из једне приватне збирке.


Међу украденим дјелима су 10 радова из 70-тих година прошлог вијека на којима је Ворхол приказао чувене спортисте као што су Мухамед Али и О. Џеј Симпсон.

Дјела су узета из куће бизнисмена Ричарда Вајсмана, чији је портрет, такође, украден.

Расписана је награда од један милион долара за информацију о несталим умјетничким дјелима.

Вриједност слика на свили које је наручио Вајсман процјењују се на више милиона долара. Полиција је саопштила да су слике, свака у пречнику 101 центиметар, однесене 2. или 3. септембра.

Крађу је открила радница у кући и пријавила полицији.

Међу спортским звијездама приказаним на сликама су тениска шампионка Крис Еверт, кошаркаш Карим Абдул-Џабар и олимпијска клизачица Дороти Хамил.

Иако је кућа у вријеме крађе била закључана полиција је саопштила да је остала имовина недирнута и да нема знакова провале.

"Ово је веома чисто кривично дјело. У кући ништа није испретурано и нема знакова провале", рекао је детектив Марк Сомер.

Он је додао да је лопов тражио само колекцију спортских звијезда, док друга дјела нису дирана.

"Из неког разлога лопов је само тражио ту колекцију", рекао је Сомер.

Власник куће Вајсман описао је крађу као дубок лични губитак за њега и његову породицу.

Енди Ворхол, који је умро 1987. године, постао је међународно познат 1960-тих након објављивања приказа конзерви супе фирме "Кемпбел" и по друштвеним окупљањима у свом студију у Њујорку познатом по имену "Фабрика".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog