Svijet

САД "забринуте" због наоружавања Венецуеле из Русије

ВАШИНГТОН - САД су данас изразиле забринутост због планова Венецуеле да од Русије купи наоружање у вриједности двије милијарде долара јер би тиме могла у региону да буде покренута трка за наоружањем.


Предсједник Венецуеле Уго Чавез јуче је саопштио да се Русија сагласила да Каракасу позајми двије милијарде долара за куповину 92 тенка и напредне противавионске системе.

Портпарол Стејт департмента Јан Кели рекао је да су САД забринуте због овог договора.

"Забринути смо најављеном жељом Венецуеле да повећа број наоружања, јер сматрамо да то представља озбиљан изазов по стабилност у западној хемисфери", рекао је Кели.

Према његовим ријечима, оно што Каракас намјерава да купи надмашиће капацитете осталих држава и Јужној Америци због чега је Вашингтон забринут да би у региону могло доћи до могуће трке за наоружањем.

У неколико посљедњих година Венецуела је од Русије купила наоружања у вриједности од четири милијарде долара, укључујући и 24 борбена авиона "Сухој".

Критичари наводе да Венецуела подстиче трку за наоружањем у Латинској Америци, али Чавез тврди да само жели да модернизује војску у одбрамбене сврхе.

Споразум између Русије и Венецуеле постигнут је у вријеме када су појачане тензије између Каракаса и Боготе због плана Колумбије да САД дозволи приступ војним базама, које намјеравају да значајно повећају своје војно присуство у овој земљи.

Колумбија је саопштила да ће америчке снаге помоћи у борби против нарко-картела и љевичарске гериле и да тиме неће бити дестабилизована безбједносна ситуација у региону, док већина аналитичара сматра да је то управо због Венецуеле. Чавеза већ одавно у САД пореде са Садамом Хусеином, и није мали број оних који би га са власти жељели скинути на исти начин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog