Politika

Нема подршке за истрагу о одговорности Јовичића

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није прихватио да се у дневни ред данашње сједнице у Сарајеву уврсте иницијатива за утврђивање стварне одговорности смијењеног функционера Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) Радислава Јовичића и иницијатива за преиспитивање смјене Драгана Лукача, донедавног помоћника директора ове полицијске агенције.


Замјеник предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић покренула је иницијативу за утврђивање стварне одговорности Радислава Јовичића, кога је почетком јуна високи представник Валентин Инцко смијенио са мјеста начелника Службе за оперативну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) Радослава Јовичића.

Образлажући своју иницијативу Мајкићева је оцијенила да је немогуће да парламент остане по страни, имајући у виду да у Инцковој одлуци стоји да је Јовичић смијењен због антидејтонских активности, укључујући и пријетње лицима под међународном заштитом.

Мајкићева је подсјетила да је Инцко у својој одлуци као разлоге за Јовичићеву смјену, између осталог, навео да је Јовичић поступао изван командног ланца унутар Сипе, да се послужио особљем и ресурсима Сипе како би обављао надзор над Канцеларијом високог представника и да је опструисао провођење Дејтонског споразума.

"Неко ко је урадио овако нешто, треба да одговара", истакла је Мајкићева.

Реплицирајући Мајкићевој замјеник предсједавајућег Дома народа Сулејман Тихић рекао је да се о одлукама високог представника не може расправљати и затражио да овај парламентарни дом расправља о смјени Драгана Лукача, који је одлуком директора Сипе Мирка Лујића распоређен на дужност шефа Одјељења за заштиту државних објеката и особља.

"Постоји сумња да је та одлука политички мотивисана", оцијенио је Тихић.

Хрватски делегати били су за то да се ова питања упуте парламентарној комисији за одбрану и безбједност.

На гласању ниједна од иницијатива није добила потребан број гласова како би била уврштена у дневни ред данашње сједнице, након чега је Мајкићева у форми делегатског питања покренула утврђивање стварне Јовичићеве одговорности.

Према усвојеном дневном реду, Дом народа разматраће Приједлог закона о измјенама и допунама закона о имунитету БиХ, којим се за одлучивање о имунитету у кривичном и парничном поступку као надлежан одређује суд у којем се води поступак.

Делегати ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ, а уколико овај законски приједлог буде усвојен, осигурање депозита биће омогућено и банкама са државним капиталом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog