Društvo

Чаћо тражи побољшање заштите полицајаца

БАЊА ЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске  Станислав Чађо и предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС Душко Јандрић сагласили су се данас да је због све чешћих напада на припаднике МУП потребно да надлежне институције Српске хитно програмски дјелују како би се супротставиле овој појави и заштитиле припаднике полиције.


Након посјете Синдикату унутрашњих послова РС у Бањoj Луци, Чађо је рекао да су законски оквири у овој области утемељени на најбољим европским праксама и стандардима, али да они временом показују и одређене мањкавости.

"Санкције за напад на полицију морају имати озбиљнију категорију него што је пракса данас", истакао је Чађо, додајући да ће МУП РС у сарадњи са другим институцијама радити на креирању и унапређењу одређених законских рјешења у овој области.

Он је напоменуо да то не значи да полицији требају она рјешења која би у свом креирању или примјени представљала угрожавање људских права и слобода ни по једном основу.

Предсједник Републичког синдиката радника унутрашњих послова Душко Јандрић указао је на све учесталије појаве напада на припаднике полиције и МУП РС и истакао да законом прописана казнена политика према виновницима напада на полицију РС није примјерена, јер како ће бити безбједни грађани ако полиција није безбједна.

Он је рекао да ће Синдикат у сарадњи са МУП-ом РС предузети све законске мјере на заштити полиције, усавршавању вјештина и опремљености полиције и додао да се хитно мора анализирати провођење казнене политике за нападе на полицију.

"Пуцање и рањавање полицајца из Фоче, наношење тешких тјелесних повреда прије неколико дана двојици полицајаца из Зворника, озбиљне пријетње за угрожавање живота полицајцу из ЦЈБ Требиње, четири експлозивом уништена аутомобила припадника ЦЈБ Требиње за нас у синдикату представљају аларм да заједно морамо хитно дјеловати", истакао је Јандрић.

Он је изнио податак да је за осам мјесеци ове године извршено више од 50 напада на припаднике Полиције РС, углавном униформисане и криминалистичке полиције.

"У 2007. години евидентирано је 113 напада на припаднике МУП РС, а у прошлој години 90, на основу чега се види блажи тренд пада, али су напади на полицију све дрскији и бруталнији", истакао је Јандрић.

Он је рекао да је у овом периоду од двије и по године, у укупно 227 напада на полицију РС повријеђен 121 полицајац, од којих седам тешко.

"Најчешћи поводи за нападе на полицију су успостављање јавног реда и мира, контрола саобраћаја, хапшење и претреси лица, провођења лица и претрес стана", навео је Јандрић, закључујући да нападе најчешће чине особе старости између 18 и 30 година, понекад малољетници, па чак и жене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog