Sport

Србија убједљиво до полуфинала Евробаскета

КАТОВИЦЕ - Репрезентација Србије побиједила је селекцију Русије резултатом 79:68 у четвртфиналу Европског првенства у Пољској и обезбиједила пласман на СП у Турској.


Кључна је била друга четвртина, када је Србија захваљујући чврстој одбрани примила само четири поена, а Перовић је тада убацио 11. Иако су Руси неколико пута припријетили, ниједном нису спустили разлику испод десет.
Најефикаснији је био Трипковић са 18 поена, а Теодосић и Величковић дали су по 12. Најбољи код Руса био је Виталиј Фридзон са 15 поена.

На почетку меча најрасположенији био је Крстић са седам поена, а Величковић и Трипковић погодили су по тројку. Са друге стране, шутерски расположен био је Мекарти са шест поена.

Србија је водила четири поена разлике (13:9), али Руси су од средине прве четвртине заиграли зону, на шта наша селекција није имала адекватан одговор. Русија је четвртину завршила са пет узастопних поена Зозулина и вођством 24:21.

У тим тренуцима српски тим примио је превише поена из полуконтре, што није могло да се надомјести солидном игром у нападу.

Друга дионица донијела је дијаметрално супротну слику на терену јер је српски тим бриљантном игром у дефанзиви потпуно 'затворили' ривала и, испоставиће се, ријешили питање побједника.

Дуда Ивковић увео је на терен 'одбрамбену' петорку Марковић-Тепић-Бјелица-Мачван-Перовић, што се показало као прави потез јер су Руси први кош из игре у другој четвртини постигли на минут и по до краја (тројка Моније).

Бриљирао је Коста Перовић са 11 поена, а Бјелица и Марковић су после неколико украдених лопти развили контранападе за лаке поене Србије. Послије тројке Мачвана и шута са полудистанце Перовића Србија је стекла највећу предност (40:25), а на полувремену је било +13 (41:28).

Почетак полувремена нарочито је битан када се на одмор оде са високом предношћу јер се очекује налет супарника одмах по изласку из свлачионице. Србија је тај испит успешно положила - Трипковић је погодио тројку на самом почетку и брзо наш тим стиже до +20 послије поена Величковића (48:28).

Високу разлику Србија је одржавала све до финиша, али тада је попустила концентрација у одбрани, док су Руси пресингом успјели да скрате вријеме за напад. Посљедица тога била је серија 9-0, коју је окончао Биков поенима у последњим секундама - 54:43 за Србију.

И Русе, превасходно Фридзона, кренуо је шут за три поена, али Теодосић је два пута узвратио истом мјером. Последњи пут Русија је дошла на -10 после нове тројке Фридзона, али је дуо Перовић-Величковић сигурним извођењем пенала дефинтивно решио питање победника.

Србија ће у полуфиналу играти са бољим из сусрета Словенија - Хрватска.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog