Kultura

Римује ли се: Ден Браун и Педи Ешдаун?

Нова књига Дена Брауна "Изгубљени симбол" продата је у милион примјерака за само један дан! Књига је представљена у САД, Канади и Британији и наишла је на велики одзив читалаца.


Издавачи најављују хитно штампање нових 600.000 примјерака за ово тржиште, а планирано је и штампање нових пет милиона примјерака.

Нова Браунова књига чекана је годинама, након сензационалног успјеха романа "Да Винчијев код" и претходног "Анђели и демони"...

И у овом роману главни лик је стручњак за симболе (зачудо Американац) Роберт Ленгдон, а тема се дотиче - масона. Ден Браун је познат као аутор булеварске литературе као што је "Да Винчијев код", који је такође биљежио високе тираже, што је случај са свим британским естрадним писцима, као што је Џоан К. Роулинг, Тони Парсонс; али и та "имигрантска" класа писаца популарне литературе, као што је, нпр. Ханиф Курејши.

Ускоро ћемо доживјети и да Соња Бисерко те Наташа Кандић, дођу на пријем који се организује у Бањој Луци. 

Тако осим што смо ниско цијенили домаће књижевне вриједности, умјетност (па макар и естрадну) уопште, на исти начин нисмо имали самопоуздање у свој политички капацитет и међународно достојанство. Једнако како је Ден Браун проглашен планетарном величином на основу тога што је Енглез (и ниједне друге позитивне особине), тако је у РС и остатку Дејтонске творевине Педи Ешдаун имао полубожанске овласти.

Неке је данас срамота, па најављују тужбе против истог. Да ли ће га угањати у Оксфорду или Стразбуру, није битно. Битно је да смо ми испали волови, и да чекамо када ће се неустрашиви симболог (ваљда реинкарнација Мартија Мистерије) Роберт Ленгдон, ухватити у коштац са разоткривањем архива УДБ-е, које крију мрачну тајну о "свим женама Јосипа Броза".

То је литература коју спонзоруше воле читати на плажи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog