Kultura

Безбједносне упуте организације Поворке поноса

Поред разних дешавања у двомилионској престоници, можете ових дана присуствовати и Паради поноса (Belgrade pride 2009), што многи доживљавају као мало нетипичнију модну ревију. Да озбиљно схватају организацију, из управе поворке издају и упуте за могуће учеснике, те једну овдје доносимо ради илустрације у цјелости:


Организациони одбор Поворке поноса у блиској сарадњи са полицијом и редарском службом која има искуство у организовању догађаја на отвореном са великим бројем људи пажљиво планира све аспекте безбедности Поворке поноса.

Из искуства оних који организују овакве догађаје у региону ми знамо да шта су најосетљивији аспекти Прајда, као и на који начин да осигурамо безбедност. Да бисмо у томе успели, потребна нам је твоја сарадња.

Непосредно пред Поворку поноса, добићеш детаљне информације о препорученим правцима и начину доласка на скуп. Они ће бити дефинисани у односу на улице у којима ће бити појачано присуство полиције. У граду ће 20. септембра бити присутне јаке полицијске снаге организоване по читавом граду, и посебно близу места одржавања Поворке поноса које ће имати за циљ да превентивно реагују на особе које буду биле сумњиве, али и да интервенишу уколико буде било потребе.

Ми смо свесни свих безбедносних ризика и због тога ти препоручујемо да се придржаваш наших инструкција и савета.
Организациони одбор је такође са полицијом договорио препоручени начин одласка са скупа, и о томе ће сви заинтересовани бити благовремено детаљно информисани.

Уколико долазиш из другог града, или знаш да неко долази из иностранства, молимо те да га упутиш на Организациони одбор или организацију у твом граду која би даље могла да са нама координише долазак људи тог дана у Београд.

На једном другом мјесту смо нашли још порука поводом овог дешавања, те и њу такође преносимо у цјелости:

Овом приликом желимо да обавестимо јавност да ће у недељу 20. септембра у 11.00 часова на платоу испред Филозофског факултета пре самог почетка поворке поноса бити изведено церемонијално паљење државне заставе Републике Србије у знак протеста против упорне институционалне дискриминације над ЛГБТ популацијом у Србији. Церемонијално паљење државне заставе биће изведено у организацији фејсбук групе "Стрејт подршка за поворку поноса" (http://www.facebook.com/group.php?gid=125928476052) и блога "Београд прајд" (http://belgradepride.blog.rs/). Овај протестни гест, који је потпуно легитиман облик исказивања незадовољства у једном демократском друштву, има за циљ да привуче пажњу српске и светске јавности на упорну дискриминацију институција Републике Србије над ЛГБТ популацијом у овој земљи.

Организатори овог подухвата као слободни грађани Републике Србије очекују заштиту надлежних безбедносних служби при остваривању свог демократског права на протест. Крајње је време да се грађани ове земље пробуде из апатије и да се одлучно супротставе неправди и дискриминацији са којом се геј-лезбејска популација у Србији суочава сваког дана. Верујемо да ће протестно паљење заставе државе која дозвољава институционалну дискриминацију ЛГБТ популације допринети том буђењу.

У потпису,

Роберт Васић, Јадранка Судар и Саво Каралић испред фејсбук групе "Стрејт подршка за поворку поноса" и блога "Београд прајд".

Изгледа да је битно припремити се.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog