Društvo

Павић открио обновљени споменик на Патрији

ПРИЈЕДОР - Начелник општине Приједор Марко Павић и предсједник Републичког одбора СУБНОР, Благоја Гајић, открили су данас обновљени споменик на Патрији код Приједора, мјесту гдје су прије 67 година партизански одреди извршили пробој из опкољене Козаре.


У обнову споменика, који је дјело вајара Драгана Радаковића, и уређење околине општина Приједор уложила је око 50.000 КМ.

Павић је рекао да овим чином садашње генерације изражавају своје поштовање према прецима, борцима Народноослободилачког рата чија храброст, слободарски дух и патриотизам и данас изазивају дивљење.

Истичући опредијељеност општине да његује антифашистичке вриједности, Павић је рекао да је општина, без обзира на економску и финансијску кризу, нашла средстава за обнову споменика одужујући се на тај начин погинулим партизанима, као и њиховим породицама.

Предсједник Републичког одбора СУБНОР, Благоја Гајић, рекао је да је пробој на Патрији један од најзначајнијих момената битке на Козари која је вођена од јуна до почетка јула 1942. године.

''Приликом пробоја усташко-фашистичког обруча, 4. и 5. јула 1942. године погинуло је око 600 цивила и око 900 бораца, а из збјега на опкољеној Козари извучено је око 10 000 цивила'', подсјетио је Гајић.

Он је рекао да овај споменик симболизује јединство народа и бораца, те свједочи о борби, страдању и побједи народа Поткозарја.

Након откривања споменика приређен је културно-умјетнички програм, а свечаност на Патрији настављена је народним зборовањем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog