Društvo

Taдић: Задати одлучујући ударац организованом криминалу

БЕОГРАД - Србија је ријешена да зада одлучујући ударац организованом криминалу унутар државе и у региону, а у томе рачуна и на помоћ Европске уније, изјавио је данас у Београду предсједник Србије Борис Тадић.


Отварајући регионалну министарску конференцију о борби против организованог криминала на западном Балкану, Тадић је рекао да на подручју југоисточне Европе не постоји национални организовани криминал, да је он увијек регионалан и структурално повезан са трансконтиненталним облицима криминала.

Предсједник Србије је нагласио да је то нови изазов за сваку државу која улаже велике напоре у борби против организованог криминала и да подразумијева потпуно другачији прилаз.

Према његовим ријечима, потребна је нова едукација службеника, стварање атмосфере која поспјешује борбу против организованог криминала, увођење нових технологија и додатне инвестиције.

Тадић је оцијенио да политичка фрагментација на западном Балкану није фрагментизовала и криминалне групе, него је, напротив, учинила да се убрза организовање криминалних група које су протеклих година у организационом смислу ишле за корак испред држава које су се бориле против организованог криминала.

Тадић је нагласио да посебан значај у борби против организованог криминала имају интеграција и интеграциони процеси, јер ЕУ нуди амбијент који поспјешује ту борбу.

Према његовим ријечима, налазимо се у годинама које имају одлучујући значај за успјешност борбе против организованог криминала, а за то је неопходна сарадња министарстава унутрашњих послова и правде земаља региона, односно најтјешња сарадња свих држава у југоисточној Европи.

Тадић је додао да ће се у супротном друштва суочити са новим изазовима који могу имати за посљедицу заустављање економског развоја, а "цену за такву неефикасност платиће и развијена друштва, јер борба против организованог криминала није само национална него општа обавеза".

Предсједник Србије је истакао да је борба против организованог криминала и корупције питање од највишег могућег значаја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog