Društvo

Транспаренси обиљежава Дан слободе приступа информацијама

БАЊА ЛУКА - Данашњи дан, 28. септембар, у великом броју земаља свијета се обиљежава као Међународни дан слободног приступа информацијама. Право на доступност информација сматра се једним од основних људских права у свим демократским земљама и гарантовано је између осталог и Европском конвенцијом о људским правима.


Босна и Херцеговина је једна од првих земаља у региону која је усвојила Закон о слободи приступа информацијама (ЗоСПИ) у периоду 2000-2002.г. на разлицитим нивоима власти. Нажалост, грађани веома ријетко користе своје право на приступ информацијама, а велики број њих још увијек није упознат са постојањем овог закона. Док институције власти још увијек непримјењују закон на задовољавајући начин, а посебно су изражени проблеми приступа информацијама о поступцима приватизације, раду јавних предузећа и финасијским аспектима рада влада на свим нивоима.

Управо због тога, Транспаренси Интернешнел Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) ће обиљежити Међународни дан слободног приступа информацијама, тако што ће 28. септембра 2009. године на Тргу Крајине у Бањој Луци, у периоду од 12.00 до 15.00 часова, разговарати са грађанима и дијелити им информативне материјале о Закону о слободи приступа информацијама, а грађани ће добити и прилику да на лицу мјеста попуне захтјеве за приступ информацијама које желе добити од јавних институција у БиХ.

На овај начин грађанима се још једном жели скренути пажња на њихово загарантовано право да траже и добију информације од јавних органа, те да се подстакне јавност да врши притисак на институције да дјелују транспарентније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog