Kultura

Индипендент: Не заборавити зашто је Полански ухапшен

ЛОНДОН - Фама око лишавања слободе славног редитеља, Романа Поланског, још се не стишава. Тако коментатор британског "Индипендета" пише да не би требало да се заборави због чега је чувени филмски редитељ ухапшен у Швајцараској.


Аутор чланка подсјећа да су САД издале налог за хапшење због тога што је Полански признао да је имао сексулани однос са 13-годишњим дјевојчицом.

Лист бјављује дијелове свједочења које је та дјевојчица изнијела само двије седмице послије догађаја који се збио у кући глумца Џека Николсона.

"Индипендент" поставља питање, алудирајући на коментар нове директорке УНЕСКО, која је, уз бројне званичнике, предсједнике и министре, устала у одбрану Поланског - да ли том свјетски признатом режисеру треба судити другачије него осталим, за културу и неке друге области дјеловања мање значајнијим људима.

Лист поручује онима који траже ослобађање Поланског да се запитају да ли би то чинили и да је 13-годишња дјевојчица са којом је Полански имао сексуалан однос, њихова кћерка.

Поетички гледано, Полански свакао није случајно снимио филм по роману Владимира Набокова, Лолита, у којем се управо говори о сексуалној вези са малољетницом, којој након смрти мајке главни лик преузима улогу оца и љубавника. Адвокат ухапшеног режисера најавио је да ће се Полански супротставити захтјеву за изручење у САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog