Букерова награда додијељена Хилари Ментел

ЛОНДОН - Британска књижевница Хилари Ментел добила је овогодишњу Букерову награду за историјски роман Вукова дворана (Wolf Hall) о животу Томаса Кромвела, једног од најважнијих сарадника и савјетника краља Хернрија Осмог и политичким интригама током његове владавине.


У најужем избору за Букерову награду ове године били су и ранији добитници тог признања А.С. Бајат, са романом "Дјечија књига" /The Children's Book"/ и Џ. М. Куци са књигом "Летње доба" /"Summertime"/.

Роман Хилари Ментел je прича о побуни подстакнутој жељом британског краља да се ожени Аном Болен, испричана из перспективе савјетника краља Хенрија Осмог Томаса Кромвела.

"У овом тренутку срећна летим", рекла је јуче 57-годишња британска књижевница, примајући награду за роман на коме је радила пет година.

Предсједавајући жирија за доделу награде Џејмс Ноти изјавио је да је одлука о победничкој књизи донесена једногласно, на основу изванредног начина на који је Хилари Ментел креирала свој роман.

Букерова награда, установљена 1968. године, једна је од најпрестижнијих књижевних награда у свијету, а додјељује се сваке године писцима из Велике Британије, Ирске и земаља Комонвелта за најбоље књижевно дјело написано на енглеском језику.

Награђени аутор добија чек на 50.000 фунти (око 108.000 КМ), али ова награда значи и свјетску популарност и рекордну продају.

Прошлогодишњи добитник Букерове награде је млади индијски писац Аравинд Адига, за роман Бијели тигар (The White Tiger), који је продат у више од пола милиона примјерака и преведен на 30 језика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog