1

Sport

Позната 23 учесника СП у Јужној Африци

Већи дио групне фазе квалификација за Свјетско фудбалско првенство у Јужној Африци завршен је ноћас. За сада су познате 23 репрезентације које су обезбједиле учешће, а преосталих 9 учесника ћемо сазнати након утакмица у баражу и посљедњег кола афричких квалификација.


Фудбалска репрезентација Србије завршила је квалификације пошто је у Маријамполу изгубила од Литваније с 2:1 (1:0).

У мечу, који је одигран по кишовитим, вјетровитом и хладном времену, на терену натопљеном водом, домаћи играчи боље су се снашли и забиљежили прву побједу у међусобним дуелима.

Голове за Литванију постигли су Калонас и Станкевичиус, у 20. и 67. минуту. Оба гола су постигнута из, општи је утисак, неправедно досуђених једанаестераца за Литванију. Стријелац за Србију је био Зоран Тошић у 59. минуту.

Овај пораз нема већи значај, пошто су изабраници Радомира Антића пласман на 19. Мундијал обезбједили прошле суботе тријумфом против Румуније (5:0).

БиХ у ишчекивању жријеба

Синоћ су завршене квалификације за Свјетско првенство 2010. у Европској зони. Директан пласман на 19. Мундијал изборили су: Србија, Данска, Швајцарска, Словачка, Њемачка, Шпанија, Енглеска, Италија и Холандија.

Босна и Херцеговина је у утакмици без такмичарског значаја, поражена у Зеници од Шпаније резултатом 5-2. За једну од преостале четири јужноафричке визе бориће се у баражу, у који су још доспјели: Португал, Грчка, Словенија, Русија, Украјина, Француска и Ирска.

Мечеви баража играће се 14. и 18. новембра, а парови ће бити одређени у Цириху у понедјељак 19. октобра.

Марадона се извукао

Аргентина је успјела да освоји четврто мјесто у јужноамеричким квалификацијама, првом побједом на гостовању у Монтевидеу у посљедње 33. године, и тако натјера домаћи Уругвај да кроз плеј-оф покуша наћи свој пут до трећег учешћа на Мондијалу. Све је одлучио голом у 84. минути резервиста Аргентине Марио Болати.

 

 

Чиле је у Сантјагу савладао Еквадор резултатом 1-0 и тако их оставио без шанси за учешће на Свјетском првенству, први пут послије Француске 1998.

Парагвај је на домаћем терену изгубио од Колумбије и спријечио сам себе да буде први у групи, јер је Бразил са Венецуелом одиграо само 0-0.

У безначајној утакмици двије посљедњепласиране репрезентације, Перу је побиједио Боливију 1-0.

У Јужну Африку директно иду Бразил, Чиле, Парагвај и Аргентина. Уругвај ће разигравати са Костариком, четвртопласираном из КОНКАКАФ зоне у којој су директан пласман остварили САД, Мексико и Хондурас.

Oд афричких репрезентација, поред домаћина, на Мундијалу ће играти Обала Слоноваче и Гана, а преостале три екипе биће познате након посљедњег кола.

Из Азије и Океаније пласман су обезбједили Аустралија, Јапан, Сјеверна и Јужна Кореја, док Бахреин и Нови Зеланд играју бараж. Први меч је завршен без голова 0-0, а реванш је на Новом Зеланду 14. новембра.

Свјетско првенство се одржава у Јужној Африци од 11. јуна до 11. јула, и то је први Мундијал у једној афричкој држави. Титулу првака ће бранити Италија.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog